“Ik ben de baas!” is niet de juiste toon. Of toch wel?

by Willem Massier on 11 januari 2017 Reacties uitgeschakeld voor “Ik ben de baas!” is niet de juiste toon. Of toch wel?

“Ik ben de baas!” is niet de juiste toon. Of toch wel?

Met het afscheid van Barack Obama en het aantreden van Donald Trump als president van het machtigste land ter wereld, gaan we een nieuw tijdperk in. Maar wat de toekomst brengen gaat …. 

Toen Menachem Begin in 1977 premier werd in Israel (ja, zo oud ben ik al) hielden we ons hart vast. In 1978 werd hij samen met generaal en president Anwar Sadat van Egypte geëerd met de Nobelprijs voor de Vrede.

Ik heb een hard hoofd in leiderschap zonder respect voor anderen

Het kan dus heel anders gaan, dan je van te voren bedenkt. Maar als ik eerlijk ben… dan heb ik er nu wel een heel hard hoofd in. Ik heb een hard hoofd in leiderschap zonder respect voor anderen. Ik kan me gewoon niet voorstellen, dat iemand, die er behagen in schept om zwakkeren te kleineren, dat zo iemand geschikt is voor het ambt van leider. Leider zelfs van het machtigste land ter wereld. Nu was en is iedereen natuurlijk zwak gemeten vanuit de positie van Trump, maar hij koos er duidelijk voor om groepen te vernederen, die hem electoraal winst opleverden in zijn doelgroep:

  • Mexicanen
  • zwarten
  • gekleurde veteranen
  • vrouwen
  • mensen met een verstandelijke beperking
  • etc.

Groepen, die in de VS kwetsbaar zijn. Groepen ook die worden geleid door ‘de softies’.

Angstaanjagend beeld ….

Opgeteld bij toch redelijk schimmige zakelijke praktijken rond belastingen, nergens inhoudelijk het debat zoeken, geen ziektekostenverzekering voor de zwakkeren in de samenleving willen, maar wel via oneliners op Twitter niet onderbouwde meningen de wereld in slingeren, is het alles met elkaar een redelijk angstaanjagend beeld rond het aankomend presidentschap.

Laat je je mensen jouw dingen doen of
mogen ze groeien en bloeien in hun eigen kracht? 

Een van de geheimen van een groots presterende organisatie is, dat de juiste mensen op de juiste plekken zitten. (Zie ‘Good to Great’ van Jim Collins) Ik las het afgelopen weekend ‘Johan Cruijff, mijn verhaal’. Het was verrassend te lezen hoe dichtbij elkaar de visies van Collins en Cruijff liggen.
Dat de mensen een plek krijgen binnen de organisatie, waar ze vanuit hun kracht kunnen werken en aanwezig zijn. Waar je als individu, als groep, als bedrijf en als land kan groeien en bloeien. Als je tenminste een heel belangrijk criterium niet uit het oog verliest.

Een mens heeft dingen, hij doet dingen en hij is iemand

Een mens heeft dingen, hij doet dingen en hij is iemand. De scheiding tussen die drie zaken goed bewaken, is heel waardevol. Spreek iemand aan op wat hij heeft gedaan of juist niet. Dat kan keihard! Maar zorg ervoor dat je het doet met actief respect voor wie die ander is.
Dan kan je de juiste toon vinden. En jezelf corrigeren, wanneer dat even een keer niet is gelukt.
Wanneer je iemand nadrukkelijk aanspreekt op wat hij doet in plaats van op wie hij is, zal hij zich minder snel aangevallen voelen en je kan elkaar ook veel eenvoudiger helpen. Je zal zien, dat een open aanspreekcultuur dan geen kloven maakt, maar juist bruggen bouwt. Betrokken zijn op elkaar vanuit respect is van een totaal andere orde dan betrokken zijn op elkaar om iets gedaan te krijgen.

Zullen we beginnen te duimen?

Bij Donald Trump zie ik helaas het tegenovergestelde. Respectloosheid voor wie een mens is, respectvol voor wie macht heeft en zich ook dusdanig gedraagt. Zal hij in staat zijn de wereld en ons allemaal te verbazen zoals ooit Menachem Begin? Zullen we beginnen te duimen?

Willem Massier

Willem Massier“Ik ben de baas!” is niet de juiste toon. Of toch wel?