Beginnen met beleggen: hoe pak je dat aan?

Blog Beginnen met beleggen: hoe pak je dat aan?

Zit je eraan te denken om te gaan starten met beleggen? Dat is een slimme keuze. Sparen levert namelijk op dit moment niets op. Dit is te wijten aan de lage rente én natuurlijk de kans dat je door beleggen jouw ingelegde geld meer waard laat worden. Toch kan het lastig zijn om daadwerkelijk de stap te nemen om te gaan beleggen. Want: waar begin je en hoe werkt het eigenlijk? Hieronder zullen we je een handje helpen. Houd er overigens rekening mee dat dit puur informatief is en géén advies.

1. Bepaal het doel

Wanneer je wil starten met beleggen, moet je eerst een bepaald doel voor ogen hebben. Een doel geeft je namelijk meer houvast, omdat je weet waarvoor je belegt. Zo kan bijvoorbeeld het opbouwen van pensioen een beleggingsdoel zijn, of het opbouwen van een spaarpotje voor het schoolgeld voor een kind. Weet je nog niet goed wat jouw doel is? Vraag jezelf dan af op welk moment je graag de mogelijkheid zou willen hebben om geld uit te kunnen geven. 

2. Bepaal bij waar en waarin je wil beleggen

Wanneer je eenmaal het doel voor ogen hebt, kun je nadenken bij welke broker je wil gaan beleggen. Er bestaan meerdere brokers waar je kunt beleggen, maar check wel van tevoren of de broker bij jou en jouw doel past. Zo kun je bijvoorbeeld bij een bank als Rabobank beleggen, of bij bekende brokers zoals DEGIRO of BUX Zero. Banken bieden voor je gehele financiële zaken een oplossing terwijl brokers dit voor enkel beleggen doen. Hierdoor kunnen zij vaak wel lagere kosten hanteren. Je kunt brokers onderling met elkaar vergelijken wat betreft kosten, aanbod en toegankelijkheid. Lees bijvoorbeeld eerst de BUX kosten eens door en ga deze dan met de andere brokers vergelijken. Ontdek op basis daarvan welke broker het beste bij jou past. Bedenk overigens ook van tevoren waarin je wil gaan beleggen. Zo kun je beleggen in aandelen, obligaties, ETF’s of fondsen. 

3. Begin zo jong mogelijk

Begin zo vroeg mogelijk te beleggen op jonge leeftijd. Waarom? Daar zijn genoeg redenen voor op te noemen. De voornaamste reden is het rente-op-rente effect. Op jonge leeftijd geef je je geld namelijk veel tijd om meer waard te laten worden. Wanneer je bijvoorbeeld op je twintigste honderd euro per maand inlegt voor dertig jaar lang, zal dat een enorm rendement opleveren. Veel meer dan wanneer je bijvoorbeeld pas op je vijftigste start met beleggen.

4. Ken de risico’s

Beleggen is niet zonder risico. De kans bestaat dat de waarde van het aandeel kan zakken, bijvoorbeeld wanneer de koers een flinke daling meemaakt. Hierdoor bestaat dus ook de kans dat jij jouw inleg volledig of voor een deel kan verliezen. Houd daarom altijd dit risico in je achterhoofd voordat je gaat beleggen. Toch heb je het risico ook voor een deel zelf in de hand. Je hebt vaak namelijk een stuk minder risico als je kiest voor de lange termijn. Vaak zeggen ze: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Je kunt overigens ook een adviseur inschakelen die jou kan helpen met beleggen, om de risico’s nog kleiner te maken. Dit vermindert je rendement maar kan je wel meer zekerheid geven. Daarnaast kun je jouw geld ook verspreiden over meerdere aandelen, zodat je op deze manier ook het risico verspreidt.

5. Ga slim met je geld om

Allereerst is het belangrijk om niet al jouw spaargeld te storten in de aandelenmarkt. Gebruik alleen het geld dat je kunt missen voor een lange termijn. Houd dus altijd wat geld achter de hand wanneer je gaat beleggen. Je weet natuurlijk nooit wat je te wachten staat: misschien gaat de wasmachine wel kapot, heeft jouw auto een grote onderhoudsbeurt nodig of misschien krijg je een tegenvaller op het werk. En om te voorkomen dat je het geld van de beurs laat uitbetalen op het onjuiste moment, kun je grijpen naar jouw buffer.

Recente berichten