Stofzuigerzakken en Hepa Filters - Hoe zit het eigenlijk?

Blog Stofzuigerzakken en Hepa Filters - Hoe zit het eigenlijk?

De eerste stofzuiger en de stofzuiger filters

De eerste motorische stofzuiger, die hierboven op de foto te zien is, is gemaakt door een Britse ingenieur met de naam Hubert Cecil Booth. Hij vond het raar dat mensen hun vuil weg stonden te blazen. Waarom zou je het vuil niet opzuigen en gelijk in een zak opvangen? In 1901 bedacht hij zijn eerste stofzuiger en noemde hem de "Booth Machine". Het apparaat had een benzinemotor en zoog het vuil op door een filter (tegenwoordig is een HEPA filter erg populair). De stofzuiger was nogal zwaar en werd daarom op een wagen gemonteerd en door paarden voortgetrokken. Het apparaat bleef buiten staan en metalen stofzuigerslangen werden door de ramen naar het vertrek gebracht dat schoongemaakt moest worden. De ouderwetse stofzuiger werd door 2 mensen bedient. De ene bediende de motor en de andere was binnen aan het stofzuigen. Dit werk werd alleen bij rijke lui gedaan.

Hoover Suction Company: de eerste stofzuiger

In het jaar 1908 werd de eerste "lichtgewicht" stofzuiger gemaakt door de Hoover Suction Company. Deze stofzuiger woog toch nog 20 kilo. In het begin stond het publiek erg wantrouwend tegenover de stofzuiger en werden er weinig stofzuigers verkocht. Daarom besloten ze van de Hoover Suction Company om demonstraties aan huis te geven. Dat bleek een goed idee te zijn en zagen de mensen al snel de voordelen van een stofzuiger.

Wie verkoopt deze machtige schoonmakers?

In de jaren dertig werd de stofzuiger ook populair in Nederland en België. Stofzuigerverkoper werd een beroep. De stofzuigerverkoper ging langs de deuren om de stofzuiger te demonstreren en te verkopen. In 1938 had de helft van de Nederlandse huishoudens een stofzuiger.

De stofzuigerzak

De eerste stofzuigers hadden een stoffen zak waarin het stof werd opgevangen. Als deze stofzak vol was dan werd deze uitgeklopt. Dat was maar een vieze en ongezonde bezigheid. Dat probleem werd verholpen door de papieren zak. De eerste stofzuigerzak was een open papieren zak zonder een kartonnen aansluitstuk zoals hierboven staat afgebeeld. We hebben nog klanten die deze zakken nog gebruiken en we bieden ze nog steeds te koop aan. Later kwamen er steeds meer merken en bedacht iedere fabrikant zijn eigen zak met kartonnen aansluitstuk. We hebben nu wel meer dan 300 verschillende soorten stofzuigerzakken in ons assortiment (Bosch stofzuigerzakken, Philips, Miele).

Tegenwoordig

Nu zijn er meerdere soorten stofzuigers. Die zijn gelukkig niet meer zo zwaar als de "lichtgewicht" uit het jaar 1908.

Kruimelzuigers, steelstofzuigers en sledestofzuigers of een centraal stofzuigersysteem. Stofzuigers met een stofzuigerzak of zakloos. De stofzuigers met stofzak gebruiken tegenwoordig een microfiber zak. Dat zijn zakken die minder stof uitstoten dan een papieren zak en ze zijn sterker waardoor ze minder snel scheuren. Al deze stofzuigers moet men nog wel zelf bedienen.

Toekomst?

De robotstofzuiger is een stofzuiger die zelfstandig zuigt en die werkt op een accu. De eerste versie werd in 1997 getoond op televisie. En sinds 2002 zijn er diverse varianten in omloop. Wellicht dat er over een paar jaar niemand meer zelf stofzuigt of de huishouding doet. Wie zal het zeggen

Recente berichten