Een fantastisch lean en meaningful 2017 gewenst!

by Willem Massier on 4 januari 2017 Reacties uitgeschakeld voor Een fantastisch lean en meaningful 2017 gewenst!

Een fantastisch lean en meaningful 2017 gewenst!

Via een blog op LinkedIn werd ik uitgenodigd om mijn twee woorden voor 2017 op te schrijven. Daar hoefde ik eigenlijk niet heel lang over na te denken. Die twee woorden zijn lean en meaningful. Ik leg je graag uit waarom.

Vlak voor de Kerst schreef ik ook een blog over “lean & meaningful’. Toen in combinatie met ‘de betrokken medewerker’. Ik was zelf best een beetje onder de indruk van wat ik had geproduceerd, maar kreeg daar tot mijn verbazing helemaal niets van terug uit ‘de markt’.  Misschien zeggen de termen niet iedereen evenveel? Misschien was de titel niet intrigerend genoeg? Misschien was mijn tekst gewoon niet lezenswaardig? Misschien …

Lean en meaningful als een tweestemmig duet

In elk geval betekende het ontbreken van reacties voor mij een wake-up call. Want deze twee begrippen kunnen samen een prachtig duet vormen. Het duet van zakelijkheid en emotie. Voor mij de twee polen die na vijfentwintig jaar ondernemerschap nog steeds intrigeren vanwege de spanning, die er altijd tussen beide is en zal zijn. In de combinatie met klantgerichtheid is het een fascinerend samenspel. In deze omgeving vooral bezien vanuit het gezichtspunt van de ondernemer richting zijn onderneming. Maar dit duet is ook van toepassing op de maatschappij en de politiek.

Lean?

Denk ik aan ‘LEAN’,
dan denk ik aan ‘efficiënt en effectief’.

Op 8 november schreef ik op deze site de blog ‘De belangrijkste taak van de leider is om meer leiders te scheppen‘. Een voor mezelf heel belangrijke blog, omdat het de kern raakt van waar het volgens mij bij ‘LEAN’ om gaat: verspilling elimineren. ‘Lean’ wordt echter ook veelvuldig gebruikt om gewoon te saneren en mensen die jarenlang hebben meegeholpen om het bedrijf tot bloei te brengen op straat te zetten. Soms als oud vuil.

‘Lean’ om sneller de persoonlijke ambities te verwezenlijken?

Als we aan het begin van 2017 om ons heen kijken, dan zien we ontzettend veel verspilling. Verspilling van grondstoffen voor onze energievoorziening, waarmee het milieu enorm wordt belast. Daar zijn wel afspraken over gemaakt, maar

begrijpt, dat we er op dit moment het ergste van moeten vrezen. Helaas lijken zowel in het bedrijfsleven als de politiek juist die mensen de wind in de zeilen te hebben, die Lean niet zien als een weg om tot betere prestaties te komen, maar om sneller de eigen persoonlijke ambities te verwezenlijken. En of die persoonlijke ambities nou meer geld of meer macht of beide betekenen, ze hebben in geen geval als doel om de mensheid als zodanig te dienen. Slechts heel weinigen – uiteindelijk zelfs minder dan 0,1 % van de wereldbevolking las ik onlangs ergens – gaan uiteindelijk profiteren van deze eenzijdige interpretatie van ‘Lean’. Lean als een droom voor de één en nachtmerrie voor de ander.

‘Lean’ is daarmee linke soep geworden, terwijl efficiënt en effectief voor mij altijd een positieve klank hadden. Er is dus absoluut iets extra’s nodig. Een aanvulling of zelfs contrapunt.

Meaningful?

Bij meaningful kan je natuurlijk denken aan de directe vertaling in de zin van een duidelijke mening. En ja, het gaat ook om een duidelijke mening, maar voor mij wel in combinatie met betekenisvol SAMENleven en SAMENwerken.

Denk ik aan ‘MEANINGFUL’,
dan denk ik aan betrokken zijn en worden bij het grote geheel

Graag verwijs ik in deze context nogmaals naar de schitterende blog die Mariël Koopmans schreef op 22 augustus 2016 met als kernwaarden:

  • mensen komen tot hun recht wanneer zij werk uitvoeren, dat zij zelf als waardevol ervaren
  • mensen (medewerkers en leidinggevenden) zijn SAMEN verantwoordelijk voor het succes
  • mensen coachen elkaar en moedigen elkaar aan in plaats van elkaar te bevechten

Meaningful vraagt om betrokkenheid. Betrokkenheid op elkaar. Betrokkenheid op de wereld waarin we leven en werken. Een wereld die we toch ook graag zo goed en mooi mogelijk willen overdragen aan onze kinderen? Een wereld met minder haat en nijd tussen mensen. Een wereld waarin er een liefde- en waardevol, een gelukkig leven mogelijk is voor iedereen. Niet alleen dus de happy few. Ervan uitgaand dat je als happy few überhaupt gelukkig kan zijn en blijven met veel ellende net buiten je muren.

Lean aangevuld met Meaningful is een droom met perspectief; ook voor de lange termijn!

Ik ben van plan hierover nog heel veel te publiceren dit jaar en hoop daarbij echt op wakkere mensen om de dreiging die over de wereld hangt het hoofd te bieden. De dreiging van individualisme dat verwordt tot egoïsme ten koste van de mens als liefdevol en barmhartig wezen.

En jij? Ben jij al wakker?

Ik wens jou en wie je lief zijn een fantastisch lean en meaningful 2017.

Willem Massier

Willem MassierEen fantastisch lean en meaningful 2017 gewenst!