Blogs

De onderstaande blogs zijn gepubliceerd op de website bruggen-bouwen.nl

Allemaal anders en toch samenwerken?


Allemaal anders en toch samenwerken?

‘Wanneer ga je nou eens gewoon werken als afgesproken?’

Hoe vaak ik dat niet heb gezegd, soms heel hard gezegd, tegen ‘Jan’, één van mijn collega’s? Ik weet het niet, maar echt vaker dan je op de vingers van een hand kan tellen. Hoe kan dat toch? Nee, hij is niet stom of negatief. Integendeel! Jan begreep precies wat ik bedoel en doet ook absoluut zijn best!

We zijn allemaal anders ...

Jij en ik zijn niet hetzelfde. We zien er niet hetzelfde uit. We reageren anders op gebeurtenissen. We hebben een andere mening. We vinden andere dingen belangrijk. We hebben een andere houding ten opzichte van werken en de  besteding van onze vrije tijd. Er zijn talloze terreinen, waarop we verschillen. En in het algemeen gesproken vinden we dat ook normaal.

Is anderszijn normaal of …?

De Nederlandse organisatiepsycholoog prof. dr. Geert Hofstede (1928-2020) heeft hierover internationaal studie verricht en nog veel meer materiaal van studies van anderen verzameld en geïnterpreteerd. Hij ontving maar liefst negen eredoctoraten; de laatste te Praag in 2016 op 88-jarige leeftijd. Samen met zijn zoon dr. Ir. Gert-Jan Hofstede (her)schreef hij versie 2 van het boek ‘Allemaal andersdenkenden’. Ik las het dat boek en vond het buitengewoon inspirerend en motiverend. De belangrijkste conclusie van deze wetenschappers: we zijn allemaal andersdenkend, omdat we zo zijn geprogrammeerd!

Allemaal andersdenkend, omdat we zo zijn geprogrammeerd ...

Het is dus geen mening, maar een feit; dat anders denkend. Omdat we ook daadwerkelijk ander zijn! Zelfs cultureel bepaald! Dat feit is een gegeven, dat we nooit zomaar kunnen wegpoetsen. Maar als je het dus niet eens kán wegpoetsen, waarom lijkt dat dan toch het streven in het onderwijs en het bedrijfsleven? Waarom is er dan toch vooral zoveel aandacht voor problemen, het vergroten van verschillen en het benadrukken fouten die natuurlijk en onmiskenbaar worden gemaakt? Waarom zoeken we dan niet vooral naar de sterke kanten van de mensen met wie we samenleven en samenwerken om zo met elkaar het best denkbare te realiseren. Voor de ander, voor mij als leidinggevende en niet te vergeten voor 'ons' bedrijf?

Samenwerken. Ook voor het best denkbare resultaat

'Samen zijn en samen doen' is de drive in mijn leven. Daar word ik warm van. Het is ook altijd de basis geweest en gebleven onder mijn geesteskind Covide. 'De ‘Co’ in Covide staat voor zowel communicatie als coöperatie. Daarmee bouw je bruggen. Bruggen over de kloven die er altijd tussen mensen zullen zijn. Net zoals ze ook bestaan tussen waar je nu bent en wat je graag wilt bereiken. Kloven tussen mensen, anders denken en anders zijn, het hoeft geen probleem te blijven. Beschouw het als een uitdaging. Terugkomend op de inleidende alinea: we zijn er uiteindelijk achter gekomen, dat onze ‘afspraak’ bij mij heel goed paste, maar bij Jan paste het eigenlijk helemaal niet. Samen hebben we de brug naar elkaar gevonden. Voor Jan en mij begaanbaar en in onze eigen kracht gaan we nu aanmerkelijk beter!

*Wat ik bij het schrijven van deze blog had gemist, is dat in 2012 ook een derde versie het levenslicht zag. Hieraan hebben Geert en Gert Jan Hofstede ook samengewerkt met co-auteur Michael Minkov. Van harte aanbevolen. Want deze 'baanbrekende studie over de manier waarop ons denken, voelen en handelen beïnvloed worden door de cultuur waaruit we zijn voortgekomen' zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen, die zich een mening vormt over de multiculturele wereld, waarin wij anno 2019 leven en werken.


Eerder verschenen blogs


administratorBlogs

Probeer Covide kosteloos uit

 

Je kan meteen beginnen in een online demo-kantoor.

Met behulp van onze uitgebreide Cursus Handleiding en persoonlijk contact vind je snel je weg.

 

>>  Gratis uitproberen?