Blogs

De onderstaande blogs zijn gepubliceerd op de website bruggen-bouwen.nl

Veiligheid en beschikbaarheid van bedrijfsgegevens


Veiligheid en beschikbaarheid van bedrijfsgegevens

Vandaag een blog over een belangrijk issue voor elke organisatie: Veiligheid en beschikbaarheid van bedrijfsgegevens met aandacht voor het systeem en backups. Is dat wel geregeld en hoe dan?

Geen theoretisch verhaal, maar pure actualiteit. Deze blog is vrijwel een kopie van de mail die we een kleine maand geleden naar onze klanten stuurden. Ik ben benieuwd naar reactie(s).

Vooraf iets over security en bangmakerij
Als je de journaals moet geloven, is het droevig gesteld met de veiligheid van het internet in het algemeen en de veiligheid en beschikbaarheid van bedrijfsgegevens in het bijzonder. Tsja, als je niet aan veiligheid doet, dan wel. Grosso modo stel ik echter, dat deze berichten continue worden gepubliceerd en 'onderbouwd' door IT-security specialisten om de angst nog wat aan te wakkeren. De werkelijkheid is, dat vrijwel alle (zeg 99,9%) van de  IT-veiligheidsproblemen, waarmee we via de media de achterliggende maanden zijn geconfronteerd geworden, terug te brengen zijn naar één systeem en leverancier: Microsoft Windows. Alleen Windows kent met name door haar successtory Outlook namelijk de mogelijkheid om via een enkele klik op een link gevaarlijke en niet gewenste software op je eigen systeem te installeren en daarmee het hele netwerk te laten infiltreren. Wie Apple of Linux gebruikt, heeft met al die problemen eigenlijk helemaal niets van doen gehad. En met de veiligheid van uw gegevens in de Cloud heeft het al helemaal niets te maken. Wie over een goede architectuur beschikt, hoeft niet bang te zijn voor hackers en ook niet voor het kwijtraken van gegevens. 'Hoe is dat dan bij Covide geregeld?', vroegen de klanten ons natuurlijk wel.

Architectuur van Covide
Van Covide maak je gebruik met behulp van een gewone webbrowser. Firefox, Safari en vanwege de volledige integratie met G Suite bij voorkeur Google Chrome. In Covide zelf staan geen inlogcodes en wachtwoorden. Je logt - liefst via de tweeweg autorisatie van Google - via G Suite in en komt daarmee in de met SSL afgeschermde veilige omgeving van Covide. Veilig, omdat het systeem draait op Linux op AMAZON AWS, elastisch op ISO 27001 gecertificeerde datacenters met voor Covide actieve locaties in Frankfurt en een passieve in Dublin (zie verderop). Betere hosting is wereldwijd niet beschikbaar!

Dagelijks backups
De complete databases van onze klanten worden afzonderlijk gezipt weggeschreven elke nacht naar S3, het storageplatform van AMAZON AWS met een beschikbaarheid van 99,99999%. Dit is een absoluut onovertroffen veilige schijfruimte. In geval van nood kunnen we vanaf de zomer van 2017 ook onderdelen van een back-up terughalen.

Disaster Discovery
Elk half uur worden snapshots gemaakt van onze gehele database server. Stel dat de databaseserver dermate crasht, dat de bestanden volkomen beschadigd zijn, dan kunnen we de complete databaseserver herstellen met de gegevens van tussen 30 minuten en 1 uur oud.

Design for failure
Onze implementatie op Amazon AWS is zo gebouwd, dat zelfs wanneer het hele datacenter in Duitsland - waar we Covide hosten in actieve modus - helemaal down gaat, dat dan binnen een minuut Covide weer compleet actueel opstart in Ierland.

Afrondend
Natuurlijk zijn we nooit klaar met het doorontwikkelen van het volgens ons beste systeem voor samenwerken en CRM, maar met de verbeterde integraties met G Suite en verbeterde Backup-strategie hebben we deze zomer een heel goede tijdsbesteding gerealiseerd. Voor wat betreft de veiligheid en beschikbaarheid van bedrijfsgegevens van onze klanten. Een enorme tijdsbesteding aan iets, waarvan we hopen, dat we het nooit nodig zult hebben.


Eerder verschenen blogs


administratorBlogs

Probeer Covide kosteloos uit

 

Je kan meteen beginnen in een online demo-kantoor.

Met behulp van onze uitgebreide Cursus Handleiding en persoonlijk contact vind je snel je weg.

 

>>  Gratis uitproberen?