Blogs

De onderstaande blogs zijn gepubliceerd op de website bruggen-bouwen.nl

Is een burn-out een modeverschijnsel?


burn-out: een modeverschijnsel?

De burn-out wordt niet genoeg serieus genomen. Niet door de mensen die er naar onderweg zijn, niet door de mensen om hen heen en al helemaal niet door de popie-jopies, die via programma's als bijvoorbeeld Boulevard overal een mening over schijnen te kunnen hebben.

Persoonlijke ervaring
Zelf werd ik een jaar geleden overvallen door enorme moeheid en lusteloosheid. De dokter gebruikte termen als burn-out en overspannenheid. Achteraf gelukkig was ik 'er snel bij' en ook financieel en anderszins in staat om vrijwel meteen met de gegeven adviezen aan de slag te gaan. Daardoor kon ik na de zomervakantie met een totaal vernieuwde mindset mijn leven weer op een totaal andere manier oppakken. Dat ging niet vanzelf en er is ook wezenlijk iets veranderd. Daarmee hoop ik in de toekomst ook anderen te kunnen bijstaan in hun zoektocht naar een leven dat er echt toe doet. Waarin de sleutel naar persoonlijk geluk steeds binnen handbereik is.

Druk, druk, druk
Ik kom graag nog een keer terug op de blog die ik eerder schreef naar aanleiding van het boek 'Nooit meer te druk' van bedrijfspsycholoog Tiny Crabbe, bekend van o.a. Microsoft en Disney. Uit de reacties die ik kreeg, kwam overduidelijk naar voren, dat de reageerders - zonder het boek te hebben gelezen - toch vooral willen blijven vasthouden aan methoden om efficiënter te worden. Constant binnenkomende mail behandelen en je telefoon inclusief Mail, Facebook en LinkedIn naast je op het bureau of in elk geval direct voor het grijpen, zodra zich een signaal aandient. En - als ik mag afgaan op hoe vaak collega ondernemers het tegen me zeggen - het lijkt ook nog steeds stoer om te melden, dat je het 'druk, druk, druk' hebt.

Meer efficiency en timemanagement als antwoord?
Natuurlijk, een systeem als Covide - dat helemaal is gebaseerd op de criteria van David Allen's 'Getting things done' methodiek - gaat je ontzettend helpen om veel efficiënter te worden. En dat geldt zeker ook voor heel slimme oplossingen van breinexperts als Mark Tigchelaar (zie foto), die productiever werken propageert door onder ander te leren om sneller te lezen. Mijn wellicht meest interessante statement na mijn eigen ervaring met burn-out is echter, dat timemanagement en efficiënter werken juist geen oplossing bieden om de immense hoeveelheid prikkels te handelen, die constant op ons afkomen. Sterker, als je niet uitkijkt, krijg je juist nog meer prikkels. Want hoe efficiënter je werkt en hoe beter je je tijd weet te managen, hoe MEER werk je kunt doen. En er is altijd werk te doen. Ons werk is nooit klaar.

Maak de juiste keuze
Meer efficiency gaat je dus juist niet helpen om de drukte en ongezonde stress uit je leven te verbannen. Ik heb inmiddels geleerd, dat efficiency echt een heel groot goed is, maar alleen wanneer daarvóór de juiste keuzes worden gemaakt. Het gaat in geen enkel (zichzelf respecterend) bedrijf toch in de eerste plaats om de hoeveelheid werk, maar om de kwaliteit van het werk? Bedrijfsmatig zullen hierin keuzes moeten worden gemaakt.
Maar bovenal zul je als mens zelf moeten kiezen. In een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door mobiele telefoons en de apps daarop, is het van belang, dat we als mens prioriteiten stellen. En dat begint bij de vraag voor ieder mens: ben ik nog zelf de baas over mijn leven of is mijn omgeving (werk, 'sociale' prikkels, etc.) dat?


Eerder verschenen blogs


administratorBlogs

Probeer Covide kosteloos uit

 

Je kan meteen beginnen in een online demo-kantoor.

Met behulp van onze uitgebreide Cursus Handleiding en persoonlijk contact vind je snel je weg.

 

>>  Gratis uitproberen?