Blogs

De onderstaande blogs zijn gepubliceerd op de website bruggen-bouwen.nl

"Omring je met fijne warme mensen"


Omring je met fijne warme mensen

"Omring je met fijne warme mensen" was de toevoeging van een Nieuwjaarswens van een zakelijke relatie, die ik dit jaar ontving en die me bijzonder trof. Ik geef hem sindsdien ook graag door, want het raakt aan de kern van een interessante mindmanagement methode.

Zakelijk en menselijk!
Deze week las ik, dat 1968 weliswaar als een soort revolutiejaar in de boeken staat, maar dat er toch wel verrassend weinig veranderde.  Het was in elk geval onderdeel van een beweging, waarbinnen zakelijkheid en menselijkheid tegenover elkaar worden geplaatst. De romantiek van FlowerPower had wel iets aanlokkelijks, maar 50 jaar na dato weten we natuurlijk ook, dat er van die tegenstelling tussen zakelijkheid en menselijkheid maar weinig klopt.

Gevoel als kompas en richtingwijzer?
Nog steeds hoor ik vaak om me heen, dat 'gevoel' de bepalende factor zou moeten zijn in een goede deal. Met gevoel in de zin van compassie of liefde en vriendschap is natuurlijk niets mis, maar 'gevoel' in het algemeen als een soort van kompas en richtingwijzer?

Gevoel in de zin van angst, frustratie en woede etc. is zeker een belangrijke eigenschap. Alle dieren beschikken erover. In geval van gevaar moet je immers adequaat en snel handelen? En daar zit nu juist ook het 'gevaar'.

Want als emotie ons handelen mag bepalen, dan zijn we in feite niets meer en minder dan doorontwikkelde apen. En - laten we eerlijk zijn - als je echt even je ogen open doet, dan zie je toch ook gedrag, dat daar heel erg aan appelleert?

  1. President Trump die steeds moet laten zien, dat hij de sterkste is.
  2. Geert Wilders en Thierry Baudet, die inspelen op de onderbuikgevoelens van kiezers om zichzelf beter te voelen
  3. Rapper Boef die vrouwen nog steeds niet als mensen, maar als ondergeschikte wezens beschouwt
  4. Het hele #MeToo gebeuren dat in 2017 ongelooflijk veel apengedrag boven tafel bracht
  5. En wat te denken van de 'oplossingen' die Europa heeft bedacht om de vluchtelingen niet binnen te laten komen? Liever stimuleren onze regeringen mensonwaardige slavenhandel in Libië, dan binnen de VN te zoeken naar echte oplossingen. Oplossingen, waardoor mensen niet meer hoeven en willen vluchten ....

Allemaal voorbeelden van mannen die zich meer als apen op een rots gedragen dan als mensen. Mannen die zich als apen gedragen, vallen namelijk meer op.

Vrouwen die zich zo angstig en onzeker voelen, dat ze helemaal op safe spelen en daarmee hun kansen gebaseerd op wel aanwezige competenties niet waarmaken, vallen minder op. Maar ook daar kan je toch met gezond verstand niet van zeggen, dat hun gevoel hen echt verder helpt?

Mindmanagement en menselijkheid
Moderne Mindmanagement methoden zoals die van Dr. Steve Peters wijzen een andere weg: die van menselijke logica! Wetenschappelijk onderbouwd laat mindmanagement zien, dat we als mensen in staat zijn om logisch te handelen. Om compassie en commitment te combineren. En om zo op hoog niveau menswaardig te communiceren. Niet over de rug van anderen dus, maar zo dat een betere wereld voor iedereen een stapje dichterbij komt.

Alleen of samen?
Het is voor iedereen duidelijk, dat samenwerken noodzakelijk is. Bruggen bouwen naar elkaar. 'Alleen of samen' is dan ook niet de goede vraag. Het gaat er om met wie je je omringt. Als je je omringt door mensen die zich vooral door 'hun gevoelens van angst, frustratie en woede' laten leiden, dan weet je ook zeker, dat dat de prikkels zijn, die jij constant moet verwerken, waarmee jij constant wordt bestookt.

Zoek je vrienden met zorg
Als je je omringt door fijne warme mensen, dan gebeurt volgens wetenschappers hetzelfde: zij beïnvloeden jouw omgeving met hun positieve en warm menselijke vibe. De Nieuwjaarsgroet van deze zakelijke relatie trof me daarom enorm. Als we 2018 toch eens zouden kunnen gaan inkleuren op die manier?

Wat houdt ons tegen?


Eerder verschenen blogs


administratorBlogs

Probeer Covide kosteloos uit

 

Je kan meteen beginnen in een online demo-kantoor.

Met behulp van onze uitgebreide Cursus Handleiding en persoonlijk contact vind je snel je weg.

 

>>  Gratis uitproberen?