Blogs

De onderstaande blogs zijn gepubliceerd op de website bruggen-bouwen.nl

Gelukkig zijn kan je leren


Gelukkig zijn kan je leren

Gelukkig zijn kan je leren. "Het is op de prestigieuze Yale University hét college waar je bij wil zijn: Psychology and the Good Life. Je leert er namelijk hoe je gelukkig wordt. Haast een kwart van alle bachelorstudenten schreef zich in. Het is daarmee de Most Popular Class Ever."

De tekst hierboven is afkomstig uit een alweer wat ouder artikel op de NOS-site en handelt over iets, wat eindelijk weer belangstelling krijgt: niet alleen leren over zakelijke stof als wiskunde en talen, zeg maar 'de harde materie', maar ook over dingen als 'geluk', zeg maar 'de zachte materie'.

In het artikel vertelt hoogleraar psychologie Ab Dijksterhuis, hoe in de oudheid bij de Grieken en ook anno nu in het Boeddhisme juist deze 'zachte materie' het einddoel vormden in de studie. Dat is al heel lang niet meer het geval geweest op onze westerse scholen. Nadat al vele jaren mensen een weg zochten via guru's in India, mindfulness, zeezeilen en allerlei andere mogelijkheden, die op de scholen niet werden aangeleerd, gaan sommige scholen eindelijk terug naar waar ons bestaan toch uiteindelijk om gaat: gelukkig zijn.

Want: "In ons hart zijn we allemaal op zoek naar geluk, weten steeds meer mensen. In de wetenschap zijn er daarom ook steeds meer inzichten over geluk. Het doel van deze cursus is om die kennis over te brengen op studenten." schrijft filosoof Hans Thijssen van de Radboud Universiteit. "Heel veel mensen geven aan dat ze niet optimaal gelukkig zijn. Een op de vier studenten voelt een leegte, een op de vijf mist mensen om zich heen", zegt Thijssen over een enquête die de Radboud Universiteit vorig jaar hield. "Het hele idee dat je naast carrière maken en geld verdienen ook gelukkig moeten zijn, snappen we. Maar de hulp van scholen daarin zijn we helemaal kwijtgeraakt. Je ziet de interesse in geluk toenemen en dat is heel goed."

Toen ik het artikel op de NOS-site las, maakte het veel in mij los. Wie mijn blogs volgt, zal geregeld hebben gezien, dat compassie zowel richting zakelijke als persoonlijke relaties voor mij zowel het uitgangspunt en doel is. Compassie is de basis onder de menselijke samenleving. Compassie met de ander én compassie met jezelf. Toekomen aan kwaliteit van leven en van menselijkheid is waar het tenslotte allemaal om draait.

Waarom het daarom zo noodzakelijk is, dat er ook in opleidingen, trainingen en coaching meer aandacht aan wordt besteed? Nou simpelweg, omdat geluk pas op je weg kan komen, als jij het toestaat. Als je leert, wat en waar je moet vasthouden en waar juist loslaten. Als je leert kiezen voor het investeren in de belangrijke zaken in het leven: echte warme aandacht je kinderen, voor je echte vrienden, voor je levenspartner en niet in het minst: voor jezelf.

Succes gewenst met jouw keuze voor geluk en het vinden van de weg ernaar toe.


Eerder verschenen blogs


administratorBlogs

Probeer Covide kosteloos uit

 

Je kan meteen beginnen in een online demo-kantoor.

Met behulp van onze uitgebreide Cursus Handleiding en persoonlijk contact vind je snel je weg.

 

>>  Gratis uitproberen?