Blogs

De onderstaande blogs zijn gepubliceerd op de website bruggen-bouwen.nl

Betrokken medewerkers? Wat bedoel je daar nu precies mee?!
Tijdens een etentje raakte ik in gesprek met een collega ondernemer over het thema 'betrokken medewerkers zijn goud waard'. Een van zijn reacties was 'Maar dat vind ik zo'n gedoe'.

Laat ik nou altijd gedacht hebben, dat het adagio 'betrokken medewerkers zijn goud waard voor je bedrijf' voor elke leidinggevende logisch zou moeten zijn. In de praktijk blijkt dat toch heel anders te zijn. Hoe zou het anders kunnen, dat zoveel mensen klagen over hun werkomgeving?

‘Weinig waardering’, ‘slechte samenwerking’, ‘verouderde werksystemen’, ‘geen mogelijkheden om flexibel te werken’, ‘de manager is meer de baas dan een leider’, ‘saai werk’ en ‘hoge werkdruk’.

Het zijn slechts enkele van de genoemde kwalificaties, wanneer je medewerkers er naar vraagt. En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over pesten. Volgens een begin juni 2016 geplaatst bericht bij RTL zijn "ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders het slachtoffer van pestgedrag op het werk. En het zijn niet alleen collega's die pesten. Soms komt het pestgedrag ook van leidinggevenden. Door pesten op de werkvloer gaat het ziekteverzuim flink omhoog. Werknemers melden zich gemiddeld zeven dagen per jaar ziek door ongewenst gedrag op het werk".

Er is dus heel wat te verbeteren! Omdat

  • je het toch vooral de mensen met wie je dagelijks te maken hebt net zo gunt om op een prettige manier hun werk te doen, dan jezelf
  • medewerkers die niet met plezier naar het werk gaan een schadepost zijn voor je onderneming
  • volledig betrokken medewerkers enorm bijdragen aan meer inkomsten (zie het Onderzoeksrapport 'Fully engaged')
  • betrokken medewerkers ook een positief visitekaartje zijn voor jouw bedrijf

En toch .... toch zijn de feiten dus zo anders!

In een leuke blog op LinkedIn schreef Shyam Buddingh zijn 'frustratie' van zich af over het feit, dat hij maar zo weinig leest over het belang van medewerkersbetrokkenheid. Shyam vermeldt ook diverse onderzoeken, die duidelijk een richting op wijzen.

Shyam vermeldt: "Uit cijfers in het artikel “Workplace Engagement Around the World”, dat in 2013 in de Harvard Business Review verscheen, blijkt dat slechts 9% van de Nederlanders zich betrokken voelt bij zijn of haar werk. Ja, 9%!" Hij vraagt zich terecht af, waarom HR-managers zo massaal met van alles en nog wat bezig zijn, maar de zorg voor medewerkers lijken te vergeten.

Als je dan zo de enorme voordelen en de werkelijkheid naast elkaar plaatst, zouden we dan met elkaar niet keihard 'WAKKER WORDEN!' moeten roepen en ermee aan de slag gaan?

Begin bijvoorbeeld met het downloaden van de gratis Checklist ‘516% meer inkomsten door betrokken medewerkers’


Eerder verschenen blogs


administratorBlogs

Probeer Covide kosteloos uit

 

Je kan meteen beginnen in een online demo-kantoor.

Met behulp van onze uitgebreide Cursus Handleiding en persoonlijk contact vind je snel je weg.

 

>>  Gratis uitproberen?