Blogs

De onderstaande blogs zijn gepubliceerd op de website bruggen-bouwen.nl

Over leiderschap en de moed om te veranderen


Leiderschap

In de belangrijkste winkel van een bekende keten staat Kees, een manager die keihard werkt en hart heeft voor de zaak en het team. Hij had zijn zaakjes altijd prima voor elkaar. Totdat …

De winkel werd omgebouwd tot een eerste vernieuwde ClearShop en het team werd in korte tijd sterk uitgebreid. Een enorm hectische tijd en Kees werkte zich drie slagen in de rondte. Toch bleven er vanaf de opening kansen liggen. Veel kansen. Ondanks zijn enorme inspanningen lukt het Kees niet om snel vat te krijgen op de veranderingen. Leiderschap vraagt soms om andere capaciteiten dan welke je tot nu toe gebruikt.

De aanpak van Kees: Er moet elke dag een hele hoop gebeuren, dus iedereen moet een tandje bijzetten en met name Kees zelf (natuurlijk). Het moet allemaal gebeuren, zoals hij heeft geïnstrueerd en dus controleert Kees ook alles, omdat het anders ‘fout gaat’.

Door dit strakke regime liet Kees zich echter steeds meer leiden door de drukte van het moment en verloor hij het overzicht en daarmee zijn leiderschap met verstrekkende gevolgen op de vloer:

 • Geen echte aandacht voor investeren in het team: Niet optimaal opgeleide collega's werden aan het werk gezet om de werkzaamheden bij te kunnen houden. Dat ging natuurlijk ten koste van de algehele efficiëntie en effectiviteit.
 • Ondanks alle inspanningen moest er dan ook regelmatig worden overgewerkt, omdat iedereen continu achter de feiten aan liep. De pijp raakte bij een groeiend aantal medewerkers leeg, waardoor een negatieve werkdruk ontstond.
 • Collega's voelden zich steeds minder gemotiveerd, gehoord en betrokken bij de dagelijkse organisatie.
 • Ondanks dat er zeker sprake was van wederzijdse waardering, kwamen de onderlinge verhoudingen onder grote spanning te staan, waardoor  het team niet optimaal functioneerde.

Ook met begeleiding van bovenaf bleek het herpakken van de controle op de vloer moeilijk door Kees zelf te realiseren. Uiteindelijk werd de keus gemaakt om een trainer aan Kees te koppelen. Natuurlijk was hij nogal sceptisch wat betreft de noodzaak van een trainer. En toen Mark zich aan Kees voorstelde, werd hij dus ook niet echt met open armen ontvangen.

De aanpak van Mark is heel direct en concreet: In het team staan, veel kijken, luisteren en informeren om concrete knelpunten te inventariseren.

 1. Om intrinsieke motivatie te creëren voor verandering op lange termijn betrekt Mark Kees direct bij het hele proces. Hij weet, dat hij Kees na de begeleidingsperiode ook weer los moet kunnen laten en daarom zien welke kansen er zijn blijven liggen. ‘Samen’ ontdekken ze ook waardoor.
 2. Mark neemt af en toe zelf de touwtjes in handen op de vloer, om Kees te laten zien en ervaren, hoe het ook anders kan. Maar hij zorgt ervoor, dat Kees nergens afhaakt en steeds begrijpt, waarom Mark doet, wat hij doet.
 3. Door heel consequent de vijf stappen Informeren, Delegeren, Controleren, Corrigeren, Motiveren met Kees te bespreken en toe te passen, ontstaat er een bijzondere band tussen Mark en Kees. Kees komt los van zijn oude ingeslepen werkwijze, omdat hij ervaart, dat Mark’s methodische aanpak voor duidelijkheid, rust en overzicht - ook op de werkvloer - zorgt.
 4. Zo laat Mark aan Kees enerzijds concreet zien, hoe het in de praktijk voor hem als leider werkt en reikt hij anderzijds een tool aan om structuur te brengen in de communicatie om zo een betere leider te worden.
 5. Door niet alles naar zichzelf toe te trekken, maar door als een leider te blijven communiceren, in hem te investeren en vooral door samen te werken, kan Mark bij Kees het tij keren!
 6. Kees heeft - natuurlijk ook omdat hij zo echt betrokken was op het bedrijf waar hij werkt - slechts een week nodig gehad om Mark en de noodzaak tot verandering in zijn denk- en werkwijze te accepteren. Door bewust te blijven communiceren en te investeren in zijn team, kreeg hij al snel meer controle over de efficiëntie en effectiviteit.
 7. Binnen twee weken was er meer rust en overzicht op de werkvloer en omdat er steeds minder hoefde te worden overgewerkt, verdween de negatieve werkdruk.
 8. Collega's voelden zich weer gemotiveerd, gehoord en betrokken en er was weer positieve energie. De onderlinge samenwerking binnen het team verloopt nu stukken beter en aanzienlijk meer ontspannen.

Investeren in je mensen door communicatie veroorzaakt een positief sneeuwbaleffect en is de sleutel tot succes:

LEIDERS MAKEN LEIDERS; practice what you preach!

(Deze blog werd geïnspireerd door een toegezonden mail. Namen zijn gefingeerd.)

Willem Massier


Eerder verschenen blogs


administratorBlogs

Probeer Covide kosteloos uit

 

Je kan meteen beginnen in een online demo-kantoor.

Met behulp van onze uitgebreide Cursus Handleiding en persoonlijk contact vind je snel je weg.

 

>>  Gratis uitproberen?