Blogs

De onderstaande blogs zijn gepubliceerd op de website bruggen-bouwen.nl

Heeft ‘betrokken zijn’ met lean en meaningful te maken?


betrokkenheid, lean en meaningful

“Duizend medewerkers minder, dat was de invulling van LEAN bij ons. Lean heeft bij mij daardoor een nare smaak gekregen.” Mijn broer weet waar hij het over heeft. Achter in de vijftig kom je na veertig dienstjaren op straat. En toch … ben ik een groot voorstander van een Lean cultuur. Mag ik?

LEAN gebruiken om van mensen af te komen

Lean is ook in mijn denken en doen een cultuur, waarin je met minder mensen tot meer in staat bent. De vraag is alleen: waar begin je? Begin je bij Lean om van mensen af te komen of begin je bij Lean om beter te presteren?
Als gevolg van de crisis en de - onder invloed van het internet - snel veranderende wereld werd en wordt Lean keihard misbruikt voor het eerste.

Lean om beter te presteren

Het zal duidelijk zijn, dat ik een groot voorstander ben van een Lean cultuur om als organisatie / bedrijf beter te gaan presteren. Medewerkers doen het gewoon beter als ze meer vrijheid krijgen, of ze nu laag- of hoogopgeleid zijn. Hierover schreef onder andere de Canadese professor Marylène Gagné op basis van onderzoek. Meer vrijheid in de zin van ruimte om te experimenteren, om waarde toe te voegen en mede verantwoordelijkheid te dragen.

De rol van de medewerker in een Lean cultuur
Het plaatje boven deze blog heb ik ‘gejat’ van een schitterende blog die Mariël Koopmans schreef op 22 augustus vorig jaar. In die blog staat zij stil bij de rol van de medewerker in een lean cultuur. Het plaatje vertelt het verhaal in belangrijke mate. Kort door de bocht schrijft Mariël daarin

  • mensen komen tot hun recht wanneer zij werk uitvoeren, dat zij zelf als waardevol ervaren
  • mensen (medewerkers en leidinggevenden) zijn SAMEN verantwoordelijk voor het succes
  • mensen coachen elkaar en moedigen elkaar aan in plaats van elkaar te bevechten

Meaningful en klantgerichtheid

Vrijheid om te experimenteren, betekenisvol werk en mede verantwoordelijk zijn, het zijn voor mij inderdaad kernbegrippen voor lean en meaningful in de zakelijke dienstverlening. Maar er mist in mijn beleving nog een aspect dat anno 2017 belangrijker is dan ooit: klantgerichtheid. Niet als een foefje, maar als een attitude.
Het binnen een organisatie niet bij elkaar naar schuld zoeken is dezelfde houding als het voor alles willen helpen van je klant? Zelfs als je klant voor een belangrijk deel zelf debet is aan een probleem, dat hij ondervindt, loont het niet om hem daarop als eerste te wijzen. Het loont zelfs niet om direct op zoek te gaan naar de oorzaak. Je voegt wel direct waarde toe door in eerste instantie te zoeken naar een oplossing.

Niet voor elk probleem bestaat een oplossing

Vannacht sliep ik slecht, omdat ik gisteren een woedende en klagende klant geen oplossing kon bieden. Simpelweg, omdat het resultaat niet gecorrigeerd kon worden. Tsja, ook die werkelijkheid bestaat. De frustratie van de klant is logisch en begrijpelijk. Wij van onze kant konden het niet voorzien, niet voorkómen en niet corrigeren. Onze betrokkenheid op zijn probleem komt dan niet veel verder dan iets van mee-lijden en een voorzichtige suggestie doen voor de toekomst.

Ben jij al wakker?

Betrokken zijn op elkaar is een mooie gedachte, maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Het betekent zelf verantwoordelijkheid te nemen en je leven betekenis te geven. Waar je ook bent.

Willem Massier


Eerder verschenen blogs


administratorBlogs

Probeer Covide kosteloos uit

 

Je kan meteen beginnen in een online demo-kantoor.

Met behulp van onze uitgebreide Cursus Handleiding en persoonlijk contact vind je snel je weg.

 

>>  Gratis uitproberen?