My Blog

Stressmomenten in de ochtend: hoe krijg je meer structuur?

by Elles Tuhusula on 18 oktober 2016 Reacties uitgeschakeld voor Stressmomenten in de ochtend: hoe krijg je meer structuur?

Stressmomenten in de ochtend: hoe krijg je meer structuur?

Herken jij deze stressmomenten?

Als je ‘s ochtend al de grip op jouw agenda verliest, sta je al 1-0 achter. Pas op dat het geen ontevreden klanten oplevert (…en ontzettend veel stress bij jezelf). Kortom, pas op dat je dag niet zo verloopt.

Een situatieschets uit de praktijk:

‘Schiet nou ooohooop!’ Ik gil nog eens naar boven als ik ongeduldig op mijn horloge kijk. Het is inmiddels 8.20 uur en ik had al met twee kinderen op het schoolplein moeten staan.

De agenda
Terwijl ik bij de voordeur wacht, scroll ik op mijn telefoon door mijn agenda. Ik ben projectmanager bij een communicatiebureau in Amsterdam. Ah fijn, mijn eerste klantafspraak is pas om 13.00 uur. Overleg met collega Joost over klant In Motion, salesbespreking met collega Robbert, collega Hanna is jarig en een wekelijkse nieuwsbrief opmaken. En nog vier nieuwe offertes maken die uiterlijk vandaag verstuurd moeten worden.
Onderweg naar school neem ik nogmaals de agenda voor die dag met de kinderen door. ‘Dus dames, jullie blijven tussen de middag over. En vanmiddag bij niemand blijven spelen, want jullie hebben hockeytraining en zwemles.’ ‘Ik voel me niet zo lekker mam’, klaagt de jongste, ‘mijn buik doet zo raar.’

Stress
Goed, als je het hebt over stressmomenten, dan is dit er een van: mijn hartslag gaat een tikkie harder kloppen en zweetdruppels verschijnen zichtbaar op mijn voorhoofd. Hoe ga ik hier verstandig mee om? Ik besluit haar opmerking te negeren en begin over een totaal ander onderwerp om haar af te leiden. Als ik haar afzet in de klas smoes ik het ongemerkt door aan de juf. ‘…en mocht het echt niet gaan, dan kan je me altijd bellen…

Ben ik nog op tijd op het werk?
Snel door. Ik zwaai nog een keer als ik het klaslokaal verlaat en check mijn smartphone als ik de school uitloop. Het is 8.45 uur. Als het verkeer een beetje mee zit, ben ik ongeveer om 9.30 uur op kantoor in Amsterdam. Wel een oproep gemist van kantoor. Bel zo vanuit de auto wel terug.

Ik rijd de snelweg op en voeg in achter een grote langzaam rijdende vrachtwagen. De nieuwslezer op de radio meldt dat er een ongeluk is gebeurd op de A1 richting Amsterdam en dat de verwachte extra reistijd zo’n 25 minuten zal duren. Heel fijn, daar sta ik dus nu in. Ik besluit kantoor te bellen om ze op de hoogte te brengen van mijn vertraging. ‘Maar je afspraak van 9.00 uur is er al. Wat kan ik doorgeven?’

‘Uh wat bedoel je met mijn afspraak van 9.00 uur? Ik weet nergens van!’

Stressmomenten in de ochtend nog voor je werkdag daadwerkelijk is begonnen. Ze zorgen ervoor dat je de structuur soms even kwijt raakt. En dat je collega’s of klanten teleurstelt. Met enkele eenvoudige oplossingen laat je jouw werkdag een stuk soepeler verlopen. Dit is hoe efficiency in de dagelijkse processen jouw stressmomenten wegnemen.

Elles TuhusulaStressmomenten in de ochtend: hoe krijg je meer structuur?